tisdag 1 maj 2012

1 maj - dags för manifestation för kunskap och arbete som bygger Sverige


Jag kommer att under stora delar av dagen att vara på Ronneby torg för årets 1 maj demonstration, vilket gör att mer bloggande i ämnet däribland bilder m m på årets demonstration i Ronneby kommer först framåt eftermiddagen. Det kommer att bli tal, appeller, musikalisk underhållning och så förstås demonstrationståg i alla Blekinges städer och ett antal mindre orter därtill för det gäller att samlas och manifestera för ett Sverige där kunskap och arbete står i första rummet. I Ronneby ska Heléne Fritzon tala kl 15 och SSU:s Jonas Petersson ska hålla appell, men redan vid halv två i eftermiddag blir det musikalisk underhållning på Ronneby torg med Beg in Box, vädret är kanon och det känns faktiskt riktigt bra :) Med det sagt så vill jag inleda denna arbetarrörelsens högtidsdag, en dag för manifestation för kunskap och arbete med följande musikaliska klipp med Monica Zetterlund och Thorstein Bergman som sjunger Vi bygger landet och den sjöngs in 1975:Jag läser ett bra inlägg i ämnet som Peter Högberg skrev och publicerade igår på Valborgsmässoafton och han anför följande om den dag som är idag. En betraktelse över den idélösa och visionsrädda höger, som utgörs av den moderatledda minoritetsregeringen men som istället agerar som en sur och purken opposition, som bara pekar finger åt socialdemokraterna och avkräver sturskt S på svar om vem eller vilka vi ska regera med, trots att den moderatledda minoritetshögern de facto har ett ansvar för Sverige. Ett Sverige där arbetslösheten ökar och ökar, utanförskapet befästs och den politiska verktygslådan är ekande tom, inte undra på att Reinfeldt och partisekreterare Kent Persson gör allt för att projicera ansvaret på S:
Men om vi går till själva sakfrågan måste Socialdemokraterna presentera en politik och ett förslag på regerings bildning nu? Svaret är enkelt. Nej inte behöver Socialdemokraterna det. Partiet äger frågan själv och väljer tillfället då de finner det lämpligt att föra fram sina tankar om den framtida politiken. Det är det som är så förträffligt med att sitta i opposition. Att reagera på regeringens politik och samtidigt grubbla över sin egen på kammaren. Att Moderaterna ligger på är enbart för att styra undan agendan från sina egna förkorta kommande. För om massarbetslöshet 2006 var 6 procent var är inte då 8 procent 2012?

Det är en dag som alltjämt behövs, för högern är den en nagel i ögat för man gillar inte från högerns sida att vi talar om rättvisa, jämlikhet, solidaritet och rätten till arbete nej för högern borde det vara tyst och 1 maj som helgdag är som den röda capen för tjuren. Men för att göra bl a Aron Modig KDU:s ordförande riktigt besviken, 1 maj är en dag för internationell solidaritet en dag för manifestation för människovärdet och blir han samt resten av den samlade högern vresig en dag som denna ja då är det ett tecken på att 1 maj behövs även nu 2012 och framgent. Det är en dag för manifestation för Arbete åt alla! Upp till kamp!

Rekommenderad läsning: Alliansfritt Sverige om demonstrerar du idag? - då vill du ha det som i Sovjet, Peter Johansson 1 om åter 1 maj, 2 om hur definierar moderaterna "full sysselsättning"?, Veronica Palm om svarar på den årliga frågan med ett Ja!, Peter Högberg om att så är det dags att ta fram den slitna kavajen igen, Heléne Björklund om Håkan Juholt som första maj talar i Sölvesborg, Peter Andersson 1 om första maj förtroende och förväntningar, 2 om höjda lägsta löner - borgerliga jubel bör sväljas, Det perfekta livet om 77 000 skäl att demonstrera idag, Enn Kokk om första maj, första maj, Leif Mettävainio om första maj, Helena Ericson om en önskelista, Göran Johansson om att det blir en spännande tid, Peter Högberg om peak moderat, Kent Persson ser på 1 maj från ett moderat perspektiv, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Ab 1, 2, 3, 4, Expr 1, 2, DN 1, 2, 3, SvD 1, 2, SVT 1, 2, SR 1, 2, GP 1, 2, KvP, Folket, Piteå-tidningen, Gotlands folkblad, DN, DI, SVT 1, 2, Norrländska socialdemokraten 1, 2, Expr, Västerbottens folkblad, Folkbladet, DN, Arbetarbladet 1, 2, Östran, Värmlands folkblad, SvD

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...