torsdag 17 maj 2012

Dagens lästips - början på slutet eller slutet på början?

Det är så eftermiddag och det kommer regnskurar på regnskurar av varierande styrka, när jag så ska tipsa om ett inlägg som jag har läst (och det blir några fler än vanligt, eftersom det är helgdag). Det är ett inlägg som tar upp den sjuka sjukförsäkringen fast sett från en annan synvinkel som är kopplat till ett mycket aktuellt klavertramp, som statsminister Fredrik Reinfeldt (m) gjorde tidigare i veckan när han helt sonika kläckte ur sig att "etniska svenskar mitt i livet" är avsevärt mindre arbetslösa och därmed skulle den bestående och nu också ökande massarbetslösheten inte heller existera om man accepterar det cyniska och aparta synsättet. Sicket trams! Henrik Lund som är ordförande i Sveriges anställningslösas landsorganisation (SALO) skriver på Solrosuppropets blogg om är detta början på slutet eller slutet på början?
Tänk om det hade handlat om sjuka människor. Det skulle ha varit lika tokigt att hävda att etniska svenskar är mindre sjuka. Indirekt skulle skulden för kostnaderna i sjukvården lagts på de som inte är etniska svenskar. Om man inte räknar med alla i en grupp som till exempel arbetslösa blir bilden (och retoriken) snedvriden. De ändrade socialförsäkringsreglerna har lett till en högre ekonomisk stress i grupper som behöver mindre stress för att känna sig legitima. Är inte det ett strukturellt problem? Att påtala strukturella problem genom att indirekt påtala att en grupp utgör ett problem är att i onödan locka till motsättningar mellan den utsatta gruppen och andra, särskilt om denna grupp skulle kunna definieras som orsak till kostnader i ett samhälle där man menar att det inte finns pengar till alla.
Jag rekommenderar varmt läsning av hela Lunds inlägg för det är så att människosynen bakom den förda politiken inte bara visar sig i den sjuka sjukförsäkringen utan också i det bisarra uttalande som Reinfeldt fällde om arbetslösheten i Sverige. Vill du hålla koll på det som är aktuellt kring den sjuka sjukförsäkringen och andra frågor på det socialpolitiska området som rekommenderar jag också att du följer Solrosuppropets blogg där det finns en hel del både intressanta och tankeväckande artiklar med mera. Den fråga som Henrik Lund ställer är faktiskt tänkvärd är det så att Reinfeldts fiske i grumliga vatten kommer att få samma följder som för Sarkozy i Frankrike som också fiskade desperat i samma vatten för att vinna röster...ja om sisådär två år får vi veta svaret på den frågan när det är dags för att åter gå till vallokalen för att välja ny färdriktning för Sverige.

Rekommenderad läsning: Carina Wellton om att det är tydligt att fuskdebatten fått fäste, Alliansfritt Sverige om Reinfeldts definitioner - hela listan, Lena Sommestad om ska socialdemokraterna bli sist med att ompröva den ekonomiska politiken?, Farmor på smällen som i går gled in på socialkontoret..., Peter Andersson om vad döljer sig i de hemliga strategiska planerna?, Ola Möller om den stora förtjänsten med Dambergs artikel i SvD, Martin Moberg om TV 4 Nyheternas bristande faktakontroll, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: Mikael Damberg (s) på SvD:s brännpunkt om att Reinfeldts statistiska slalomåkning oroar, Krister Andersson förste ombudsman LO distriktet i Västsverige på GP Debatt om att regeringen bakbinder Arbetsförmedlingen

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...