söndag 6 maj 2012

Ikväll möts partiledarna i Agenda - med ett tydligt fokus på jobben tack...

(illustration lånad från Peter Johansson)

Ikväll är det dags för partiledardebatt i SVT:s Agenda och intresset är stort men inte alla tänker titta ikväll (?) för det finns ju en hel del sport att vila sina ögon på också :) Nåväl, under morgonen medan jag passade på att ta mig ut på den sedvanliga söndagspromenaden funderade jag på frågan om jobben, som den moderatledda minoritetsregeringen är så in i Norden byxis att prata om, för då visar sig direkt dess stora tillkortakommanden i en fråga som berör folk i deras vardag. Istället försöker man från högerns sida framför allt att trixa med siffror för att på så sätt dra uppmärksamheten bort från det som är väsentligt d v s jobben och kampen mot massarbetslösheten till att handla om att utbildning som ger jobb på något obegripligt sätt skulle vara något som gör att jobben blir färre (trams!). Detta är något som både finansminister Anders Borg (m) och partisekreteraren Kent Persson ägnar mycket tid och energi åt, men det hade varit mycket mer klädsamt ifall sagda herrar lagt ned lika mycket kraft på att lägga konkreta politiska förslag som syftar till att pressa tillbaka massarbetslösheten. Peter Andersson listar flera bra punkter, som är bra att hålla koll på ikväll:
* Hur många jobb påstår alliansen i dag att (S) förslag om att göra bättre saker med de 16 miljarder som sänkt arbetsgivaravgift för unga har kostat? Under veckan har det varierat från 14 000 jobb till 18 500. Hur många kör man med i kväll?

* Centern och Folkpartiet ser sänkta löner för unga som väg till fler jobb. Reinfeldt har talat om att "I Sverige höjer vi löner". Vilket är kvällens besked?

* Idag avslöjar Ekot att den som går i "Nystartsjobb" kan få halva lönen. Fler exempel finns på misslyckade insatser i arbetsmarknadspolitken, som fas 3,  jobbcoacher, sänkt arbetsgivaravgift för unga och krogmomssänkningen. Vilka besked om jobbpolitiken lämnar alliansen?

* De stora skattesänkningarna har betalats av sjuka och arbetslösa. Som Rädda Barnen visade i sin rapport har barnfattigdomen ökat. I veckan har (m) sagt sig "ompröva" politiken men gör det utan att angripa kärnfrågan att folk i svåra situationer inte fixar sin försörjning. Hur blir det med sjukförsäkringen och a-kassan?

* Regeringens egen fördelningspolitiska bilaga till vårbudgeten visar att inkomstskillnaderna i Sverige ökar. Samtidigt visar mätningar som bland andra LO har gjort, att väljarna vill ha minskade klyftor. Alliansen saknar svar om detta, kommer något ikväll?
Det ska bli mycket intressant att titta på kvällens debatt i Agenda, även om det också är en del sportarrangemang som också går av stapeln samtidigt, men det som avgör mitt programval ikväll är att det kommer att bli en debatt ikväll som har fokus på jobben. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har en alldeles lysande chans att nypa till om just jobben och den skyhöga arbetslösheten gentemot den moderatledda minoritetsregeringen och de partiledare som representerar denna med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i spetsen. För det är helt tomt på åtgärder från Reinfeldts och hans minoritetsregerings sida och trovärdigheten för sagda regering är i det närmaste nere på noll, för som Claes Kranz skriver i ett mycket läsvärt och dito bra inlägg det är allt fler som numera är arbetande fattiga i det Sverige som sedan 2006 styrs av en moderatledd minoritetsregering som alltså är på ordenlig dekis. Det är dags för Löfven ikväll att sätta ett tydligt fokus på den fråga, som alltså Reinfeldt till varje pris vill dölja för folket...

Rekommenderad läsning: Halland(s) bloggen 1 om att Borg och Persson tävlar i siffertrixande, 2 om den enda chansens politik, Claes Krantz om att fas 3 personer sattes göra hushållsnära tjänster inom den moderata arbetslinjen, Leine Johansson om att myndigheter hjälper till med lönedumpning, Helena Ericson om att det är allvarligt att nyföretagandet minskar, Martin Moberg om Jimmy Fredrikssons kamp mot den sjuka sjukförsäkringen som fortsätter, Veronica Palm om att det är dags att öka bostadsbyggandet - reformera lagen, Annarkia 1 om att politisk kommunikation ersätter aktiva åtgärder, 2 om politisk debatt ett modernt gladiatorspel?, Helga von Pitbull om snubbeltråd på mållinjen, Tokmoderaten om kvällens partiledardebatt, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Piteå-tidningen, Dagbladet, SvD 1, 2, Länstidningen, SVT 1, 2, 3, SR 1, 2, GP, DN 1, 2, 3, Ab 1, 2, 3, 4, 5

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...