tisdag 15 maj 2012

Ja, vad f*n menar du egentligen, Reinfeldt...??

(tala om att göra bort sig, Reinfeldt...)

Jag har under morgonen tagit del av en formligen strid ström med kommentarer i de sociala medierna om statsminister Fredrik Reinfeldt (m) som tidigt igår kväll hade uttalat sig om invandrare och arbetslöshetsmätning. Det gjorde han i efterspelet till det finanspolitiska rådets skarpa kritik mot den sänkta restaurangmomsen och den generellt sänkta arbetsgivaravgiften för unga, åtgärder som inte har gett de nya jobb som det var tänkt att ge. Det ville sålunda Reinfeldt kommenterar inget konstigt med det, men så kommer det som blir riktigt motbjudande först inledde Reinfeldt med att hävda att Sverige inte har någon massarbetslöshet (redan där är han ute på svag is, för drygt 400 000 arbetslösa eller 8,5 % av arbetskraften är massarbetslöshet) men det skulle inte stanna vid ett så ogenomtänkt uttalande utan vid en direkt fråga från TT slänger så Reinfeldt ur sig detta ytterst beklämmande och uppseendeväckande tankegång:
TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.
Jag tog mig för pannan, undrade vad är det egentligen är det som Reinfeldt menar med sitt uttalande? Är det så att de som inte är "etniska svenskar" och är "mitt i livet" gott kan skylla sig själva och varför duger de inte i Reinfeldts värld? Det är en ruggig människosyn som statsministern ger uttryck för och bara själva ordvalet ger riktigt isande kårar, hur tänkte Reinfeldt här är säkert mångas reaktion, ja frågorna är många denna tisdagsmorgon och vad säger egentligen detta om läget i Sverige...?? Direkt efter att Reinfeldts uttalande blev känt igår kväll, sattes det igång en Twitterbävning, något som Peter Andersson har skrivit om och dessutom föredömligt varit ute i debatten under gårdagskvällen och natten. Där fick de ledande moderaterna som var med det riktigt svettigt med att besvara den strida ström med rätta upprörda kommentarer som inte ville ta slut trots den sena timmen. Det gjordes en hel del försök till damage control av bl a Per Schlingmann, Anna Kinberg-Batra dock vart resultatet av detta inte som dessa ledande moderater tänkt sig och inte undra på det för uttalandet i sig vittnar om en skrämmande människosyn och det är det som reaktionerna är riktade mot. Detta tar Andersson fasta på och skriver:
I sak kan uttalandet i sig vara ett rent misstag och en "olycklig formulering". Men det som faktiskt står där, utan tvekan, framkallar funderingar om syfte och om bakomliggande tankar. Vad står det för att man / han alls formulerar svaret så? Reinfeldt bemöter alltså en fråga om massarbetslöshet med att förklara att det inte är korrekt. Och "beviset" för att Reinfeldt tycker sig ha rätt och kritikerna fel är att " Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet". Nu stämmer ju det som de krishanterande twittrarna i moderaterna försöker vrida Reinfeldts uttalande till. Det är en högre arbetslöshet hos personer med utländsk bakgrund, en oerhört viktig utmaning som kräver riktig jobbpolitik. Men det är inte vad just den här debatten handlar om. Varför tal om "etniska svenskar" för att visa att vi inte har "massarbetslöshet"? Och vad i jösse namn får Reinfeldt att lägga till uttrycket "mitt i livet"?
Ja du, Reinfeldt vad menade du egentligen med detta uttalande...?? Det är tydligt att i det Sverige, som Fredrik Reinfeldt är ytterst ansvarig för delas människor upp och under tiden som samhället slits isär är det bara att vänta på svar från sagde statsminister om vad han egentligen syftade med sitt svar på TT:s fråga. Det som var den springande punkten i alltsammans det finanspolitiska rådets skarpa kritik mot flera av den moderatledda minoritetsregeringens s k åtgärder för att få fler i arbete har så till slut moderaternas partisekreterare Kent Persson a k a Örebro Kent svarat på något som Peter Johansson har uppmärksammat. Fast svaren är rent av luddiga och har dessutom en mycket fadd och bitter eftersmak av en uppenbarligen cynisk syn på människor och att det är ok att dela upp desamma i olika fack...

Rekommenderad läsning: Annika Högberg om etnisk, vit och medelålders, HBT-sossen om etniska svenskar mitt i livet, Helena Ericson om oj oj oj..., Peter Högberg om att vita medelålders män jobbar..., Tokmoderaten om två meningar som dödade en fråga, Essbeck om rasbiologisk indelning av människor är inte ok, Reinfeldt..., Norrköpingsbloggen om välkommen till partisekreterarposten, Kenta!, Alliansfritt Sverige om att Reinfeldt definierar arbetslöshet efter "etniska svenskar", Peter Andersson om Reinfeldts uttalande om "låg arbetslöshet", Björn Alvebrand om Reinfeldts groda om invandrarna och arbetslösheten, Thomas Böhlmark om ett olyckligt uttalande..., Kent Persson om att Sverige har klarat sig väl genom krisen, Johanna Graf om dagens siffra, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: DN, Ab 1, 2, DN 1, 2, SvD, SVT

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...