fredag 4 maj 2012

Skolan en spegel av samhället - ökade klyftor på flera plan...


Igår skrev jag ett inlägg om den svenska skolan, som under en serie av år tyvärr gått åt fel håll vad gäller skillnader mellan de elever som kommer från välbeställda hem och de elever som inte gör det samt att detta leder till flera illavarslande klyftor i skolan exempelvis vad gäller kunskapsinhämtningen. Det finns som jag alltså redan varit inne på flera aspekter eller konsekvenser om man så vill av att ansvariga politiker inte gör det som behöver göras, d v s satsningar på de kompensatoriska verktyg som kan få utvecklingen att gå åt rätt håll en utveckling som faktiskt inte bara de enskilda eleverna drar nytta av utan också hela samhället i slutändan tjänar på att vi för en mer jämlik skolpolitik. Jag läser en debattartikel från två av Skolverkets ledande tjänstemän idag om att det måste till politiska styrmedel för annars kommer vi ingenvart. Debatten om den svenska skolan fortsätter alltså med andra ord och det är bra, vi behöver verkligen uppmärksamma det som fortgår eftersom det är Sveriges framtid det i grund och botten handlar om. Men som så ofta förr landar allt alltså i frågan om politikernas ansvarstagande och Peter Andersson skriver följande om just det:
Det är egentligen ganska enkelt: ska skillnader i elevers förutsättningar kunna balanseras eller kompenseras så behövs politik. Det handlar om styrning och om att avsätta pengar som kan användas för det extrastöd som krävs. Det  måste utgå från en politisk vilja och analys att möta problemen. Tyvärr har de senaste årens skolpolitiska anslag gjort att jämlikhetsperspektivet har förpassats åt sidan. Det är inte bara en nära nog total politisk uppslutning om det fria skolvalet. Ibland får jag känslan att rädslan för att upplevas vara alltför styrande och alltför "gammalmodig" och upplevas vara mot friskolor har gjort att även partivänner i skolpolitiken har legat lågt. Man kan knappast påstå att veckans budgetmotion från  (S) innehåller skarpa förslag för att bryta utvecklingen. Däremot finns förslagen. Ibbe Baylan har tagit vid efter Micke Dambergs goda insatser på skolområdet och genomförs de förslagen så kan de problem som Skolverket idag belyser faktiskt mötas med politik.
Jag kan, trots att jag inte sitter med i utbildningsnämnden här i Ronneby, se att det finns tydliga skillnader mellan skolorna i kommunen beroende på vilka elever som väljer att gå i vilken skola. Det fria skolvalet, som alltså lett fram till läget av idag, är emellertid som elefanten i rummet; alla vet att den existerar och ställer till med elände på olika sätt men ingen vågar prata öppet om det eller ens agera för att en mer jämlik skola ska komma till stånd. För allt börjar i skolan både det som är av godo och det som är av ondo, det är dags för en vassare och mer jämlik politik i skolans värld det kravet kan och ska vi ställa på de ansvariga politikerna från den moderatledda minoritetsregeringen och utbildningsminister Jan Björklund (fp) till den socialdemokratiska oppositionen och Ibrahim Baylan som är skolpolitisk talesperson. Det finns ingen tid att förlora, däremot kan priset för den hittills förda skolpolitiken bli oerhört högt både för de elever som hamnar efter och för hela samhället - frågan är vill vi att det ska bli så...?

Rekommenderad läsning: Peter Högberg 1 om inte allas väg..., 2 om självklart skolplikt, Ola Möller om är någon förvånad över det fria skolvalets konsekvenser?, Johan Westerholm om hur mår du?, Alliansfritt Sverige om har de ingen koll på sitt siffertrixande längre?, Anne Skånér med en gästbloggare som skriver om 2012 året då..., Löntagarbloggen om att riksdagen försvarar strejkrätten mot EU:s klåfingrar, Martin Moberg om Borgs krumbuktande i SR P1:s debatt igår, Social Aktion Nu om misstag inom socialtjänsten och dess följder, Halland(s) bloggen om en resa i miljonklassen, Peter Johansson om dumduellen - KD vs C, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media: Arbetarbladet, Folkbladet, Dagbladet, Länstidningen, Skolverkets rapport om den alltmer ojämlika skolan, Ab, SVT 1, 2, 3, Värmlands folkblad, SR 1, 2, GP

Intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...